Sağlık Hizmetlerinin Hizmet Satın Alma Yolu ile Hastane Binasından Bağımsız Bir Binada Gerçekleştirilmesi Hukuka Aykırıdır

VAN 1. İDARE MAHKEMESİ

E. 2007/1293

K. 2010/807

DAVANIN ÖZETİ : Van İpekyolu Baştabipliği tarafından, 18.12.2006 tarihinde açık ihale usulü ile hizmet alımı ihalesi yapmak suretiyle fizik tedavi rehabilitasyon hizmetlerinin satın alma yolu ile gördürülmesi işleminin; sağlık hizmetinin memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle gördürülmesinin Anayasal zorunluluk olduğu, Van İpekyolu Devlet Hastanesi Baştabipliği hizmet alımı ihale şartnamesinde şirketin bulundurması gereken elemanlar arasında fizik tedavi ve rehabilitasyon uzman hekimine yer verilmediği, şartnamede tedavinin hastane tarafından belirlenecek fizik tedavi ve rehabilitasyon uzman hekiminin koordinatörlüğünde yürütüleceğinin belirtildiği ancak uygulanan tedavinin hastaneden tamamen bağımsız bir mekanda fizik tedavi ve rehabilitasyon uzman hekimi olmaksızın gerçekleştirildiği, böyle bir uygulamanın normatif düzenlemelere, uluslararası kurallara aykırı olduğu ileri sürülerek iptali istenmektedir.

SAVUNMANIN ÖZETİ : Sağlık hizmetlerinin tekel niteliği taşımayan bir hizmet olduğu yüklenici firmanın sadece hastanenin fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanlarınca programa alınması uygun görülen hastalara hizmet verdiği, tedavinin İpek Yolu Devlet Hastanesinin kendi hekimlerinin denetim, gözetim ve sorumluluğu altında yapıldığı, Van ilindeki hasta yığılmaları nedeniyle hastane fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanlarının sorumluluğu altında yeterli sayıda fizyoterapist ile fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin giderilmeye çalışıldığı, işlemin hukuka uygun olduğu belirtilerek davanın reddi gerektiği savunulmuştur.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Dava, Van İpekyolu Baştabipliği tarafından, 18.12.2006 tarihinde açık ihale usulü ile hizmet alımı ihalesi yapmak suretiyle fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin satın alma yolu ile gördürülmesi işleminin iptali istemiyle açılmıştır.

1219 Sayılı Kanunun 1. maddesinde, Türkiye Cumhuriyeti dahilinde tababet icra ve hangi surette olursa olsun hasta tedavi edebilmek için Türkiye Darülfünunu Tıp Fakültesinden diploma sahibi olmak ve Türk bulunmanın şart olduğu, aynı Kanunun 8. maddesinde de; Türkiye’de icrayı tababet için bu Kanunda gösterilen vasıfları haiz olanların umumi surette hastalıkları tedavi hakkını haiz oldukları, ancak herhangi bir şubei tababette müstemirren mütehassıs olmak ve o ünvanı ilan edebilmek için Türkiye Tıp Fakültesinden veya Sıhhiye Vekaletince kabul ve ilan edilecek müessesattan verilmiş ve yahut ecnebi memkeletlerin maruf bir hastane veya laboratuarından verilip, Türkiye Tıp Fakültesince tasdik edilmiş bir ihtisas vesikasını haiz olmaları gerektiği hükmüne yer verilmiştir.

3153 sayılı Radyoloji, Radiom ve Elektrikle Tedavi ve Diğer Fizyoterapi Müesseseleri Hakkında Kanun’un 1. maddesinde, “ Münhasıran röntgen şuaı vasitasile teşhis veya hem teşhis ve hem tedavi yahut radiyom veya radiyom emanasiyonu yahut radiyom mürekkebatile veya her türlü elektrik aletlerle tedavi yapmak için müessese açmak Sıhhat ve İçtimai Muavenet Vekaletinin iznine bağlıdır.” ,

2.maddesinde “Birinci maddede adı geçen müesseseler yalnız ihtısas vesikası almış tabipler tarafından açılabilir. Bu tabipler açacakları müessesenin adresini ve kullanacakları cihazların marka ve nevilerini ve radiyom miktarını ve şeklini bildiren bir istida ile Sıhhat ve İçtimai Muavenet Vekaletine müracaat ederler. Bu istidaya binanın bir krokisini ve vesikalarının birer örneğini de bağlarlar. Vekaletçe müessese tetkik ve teftiş ettirilerek hasıl olacak neticeye göre yazı ile izin verilir. İzin alınmadan bu kabil müessese işletilemez ve buralara hasta kabul olunamaz.”,

4.maddesinde, “Birinci maddede yazılı müesseseler dışında tedavi maksadile açılan diğer her nevi fizyoterapi ve bunlara benzer müesseseler de izne tabi olup bunların vasıf ve şartları hakkında bir nizamname yapılır.”

6.maddesinde, “Röntgen ve radiyom ve her nevi elektrik aletleri ile tedavi ancak müessese mes’ul mütehassısı tarafından veya nezareti altında yapılır ve her tedavi seansının bitmesinden sonra her hasta için ayrı olarak tutulacak bir müşahede varakasına yapılan tedavinin nevi ve devam müddeti ve cereyanın kuvveti veya tatbik edilen radiyomun miktar ve şekli ve tedavi yapılan nahiyenin genişliği ve sair tafsilat kaydedilerek mütehassıs tarafından imza edilir. Bu müşahede kağıtları, en az üç sene muhafaza edilir.”

Hükmü bulunmaktadır.

3153 sayılı Kanunun 4. maddesinde belirtilen fizyoterapi ve bunlara benzer müesseselerin sahip olması gereken vasıf ve şartları düzenleyen Fizyoterapi ve Bunlara Benzer Müesseseler Hakkında Nizamnamenin 6. maddesinde, fizik tedavi müesseselerinin, bu sahada ihtisas yapmış tabipler tarafından açılabileceği, bunların tesis için mahallin en büyük mülkiye amirine bir dilekçe ile başvurulacağı kuralı getirilmiştir.

Öte yandan, Tıpta Uzmanlık Tüzüğünün 2.maddesinde, uzman, bu Tüzüğe ekli çizelgede yer alan dallardan birinde uzmanlık eğitimini tamamlayarak, o dalda sanatını uygulama hakkı ve uzmanlık unvanını kullanma yetkisi kazanmış olanlar olarak tanımlanmıştır.

13.01.1983 tarih ve 17927 Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği’nin 123. maddesinde” Fizikoterapistler, fizik tedavi konusunda yüksek öğrenim görmüş gerekli bilgi ve beceriyi kazanmış sağlık personeli olup, rehabilitasyon ekibinin tabii üyesidirler. Uzman tabib tarafından görülerek tedavi endikasyonu saptanmış hastalara fizik tedavi vasıtalarını, tıbbi egzersizleri uygularlar; mesajları, hastaların ortez ve protez eğitimlerini,  adele  testi  günlük  yaşayış faaliyetleri testi ve uygulamalarını, branşla ilgili diğer  ölçüm  ve  testleri yaparlar. Hastaların tedavi yönünden ekibin diğer üyeleri ile işbirliği içinde çalışırlar. Gerektiğinde hastaların tedavisinin gidişi hakkında tabibe bilgi verirler. Hasta konseylerine iştirak ederler. Hastaların kazalardan korunmaları için gerekli güvenlik önlemlerini alırlar. Kullandıkları cihaz ve malzemelerin iyi kullanımı ve bakımından sorumludurlar.” Düzenlemesi bulunmaktadır.

Anılan Yönetmelik hükmünde de belirtildiği üzere, fizyoterapist, tedavi yapan ya da tedavi programı oluşturan kişi değil, uzman hekim tarafından teşhisi konulup, tedavi programı belirlenen hastalara, bu program çerçevesinde fizik tedavi araçlarını, tıbbi egzersizleri, masajları ve testleri uygulayan sağlık personelidir.

Dosyanın incelenmesinden, Van İpekyolu Devlet Hastanesi Baştabipliği tarafından, fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin hastane polikliniğinden verildiği, 2006 yılı Eylül ayına kadar araç gereç ve personel yönünden hizmetlerin sunumunda sıkıntı yaşandığı, poliklinikte muayene olan hastaların endikasyonu varsa başka bir kuruma yönlendirildiği, buralarda fizik tedavi programına alınması gereken hastaların çokluğu nedeniyle yığılmaların olduğu, fizik tedavi programına alınan hastalara 8 ay sonrasına randevu verildiği gerekçeleriyle 18.6.2006 tarihinde açık ihale usulü ile hizmet alım ihalesi yapmak suretiyle fizik tedavi ve rehabiltiasyon hizmetlerinin satın alma yolu ile gördürülmesi yoluna gidildiği, ihaleyi kazanan X Ltd.Şti ile 19.03.2007 tarihinde sözleşme imzalandığı, fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmet alımı teknik şartnamesinde, yüklenici firmanın fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerini yürütebilmek için belgeli en az iki fizyoterapist istihdam edeceğinin, fizyoterapistlerin, hastane fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı doktorların polikliniklerde fizik tedavi ve rehabilitasyon programını çizdikleri, seans sayı ve sürelerini belirledikleri hastalara fizik tedavi ünitelerinde bu hizmeti vermekle yükümlü olduklarının, bu hizmeti verdikleri sırada aletlerin yanlış ve düzgün kullanılmamaları sonucu doğacak durumların tüm tıbbi ve hukuki sorumluluğu yüklenici firma ve ilgili fizyoterapistte olduğunun belirtildiği, dolayısıyla ilgili firmanın fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerini verdiği sırada fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı bulundurma yükümlülüğünün bulunmadığı anlaşılmaktadır.

Olayda; Van İpekyolu Devlet Hastanesindeki fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin hastane fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı doktorların koordinatörlüğünde yüklenici firmanın temin ettiği bir binada yine yüklenici firmanın istihdam ettiği fizyoterapistlerce yürütüldüğü görülmekte ise de, fizik tedavi ve rehabilitasyon Van İpekyolu Devlet Hastanesinden tamamen bağımsız bir binada gerçekleştirilmesi, uzman tabiplerce konulan tanı üzerine önerilen tedaviye göre gerekli rehabilitasyon ve fizik tedavi yöntemi ve süresinin tespiti ile tedavi sırasında oluşabilecek komplikasyonların giderilmesi gibi tedavinin her aşamasında görev ve sorumluluğun fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı hekiminde olması karşısında, Van İpekyolu Baştabipliğince, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzman hekimine yer verilmeksizin, 18.12.2006 tarihinde açık ihale usulü ile hizmet alımı ihalesi yapmak suretiyle fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin satın alma yolu ile gördürülmesine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uygunluk görülmemiştir. Açıklanan nedenlerle dava konusu işlemin İPTALİNE…

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top